Verslag prokkelweek dag 4 – Gemeentehuis en gemeentewerf Nuenen – 13 juni 2024

PROKKELWEEK DAG 4
DONDERDAG 13 JUNI 2024
GEMEENTEHUIS EN GEMEENTEWERF NUENEN

 Vanochtend startten we met onze vierde en laatste prokkelstage van deze week. Om 11:00 uur werden we op het gemeentehuis van Nuenen ontvangen door Simone. Zij nam ons mee naar de commissiekamer waar we een naamsticker maakten en uitleg kregen over wat er allemaal in het gemeentehuis wordt gedaan.Simone nam ons mee naar de postkamer, waar Minka uitlegde wat zij als bode voor werk doet. Zo liet ze ons zien waar alle poststukken naar toe gaan, hoe ze de postkar vult, hoe het kopieerapparaat en het snijapparaat werken om vervolgens met ons de postronde te doen. Onderweg in het gemeentehuis mochten we overal even binnenkijken. Zo kwamen we bij de receptie te weten hoe je je kunt melden voor een afspraak en hoe je dan weet wanneer je aan de beurt bent. Ergens anders in de gangen vertelde Jos ons hoe we geld kunnen besparen door niet te lang te douchen en door in de winter niet de hele dag een raam open te laten staan. Ook vertelde hij hoe we gratis energie kunnen gebruiken met zonnepanelen en hoe belangrijk het is om het regenwater goed te benutten. Bij de kamer van het bestuurssecretariaat mochten we even binnen kijken naar alle magneetjes die medewerkers van elke vakantie meenemen, dat waren er wel honderden, ook van plaatsen en landen waar we zelf wel eens zijn geweest.

Nadat we een kijkje in de trouwzaal hadden genomen, gingen we naar boven naar de kamers van de wethouders. Elke kamer zag er ongeveer hetzelfde uit. We hebben natuurlijk even gevoeld hoe het is om op een stoel van de wethouder te zitten.

Om 12:30 gingen we weer terug naar beneden en werden we ontvangen door burgemeester Madeleine van Toorenburg en wethouder Patrick Kok om samen van een lekkere lunch te genieten. Beiden vertelden enthousiast over hun werk en vroegen ons van alles over wat we zoal in de week doen. Over hun vraag ‘Zou je graag burgemeester of wethouder willen zijn en wat voor soort wethouder dan?’ moesten we wel even nadenken, maar het onderwerp Wonen was toch wel favoriet. De burgemeester liet ons ook haar ambtsketen zien en deze mochten we allemaal ven om, dat was wel heel bijzonder.

Aan het einde van de lunch werden de certificaten ondertekend en overhandigd en mochten we nog even op de foto met de burgemeester en de wethouder. Daarna was het tijd om met de auto richting de gemeentewerf te gaan. Daar werden we door Michel en Heidi ontvangen en kregen we uitleg over het werk van de medewerkers op de gemeentewerf. Ze namen ons mee naar buiten, waar we van alles te weten kwamen over de straatstenen, verkeersborden, de fietsen die zo her en der in de gemeente worden gevonden, de afvalverwerking, het strooizout voor in de winter en de groenvoorziening. We mochten ook even een kijkje nemen in één van de vrachtwagens en in een straatveegwagen, dat was wel even stoer. Ook zagen we hoe alle verkeersborden worden voorzien van belettering voor bepaalde evenementen. Ter plekke werden onze namen geprint met hetzelfde materiaal als waar die belettering van wordt gemaakt en kregen we die als sticker mee naar huis, superleuk!

Op het terrein was ook Natasja van de WSD aanwezig. Zij vertelde ons over het werk van de WSD en liet ons de verschillende apparaten zien waarmee buiten in de gemeente wordt gewerkt.

Met een glas ranja sloten we de rondleiding op de gemeentewerf af en reden we weer terug naar het gemeentehuis. Daar kregen we nog een leuke goodiebag van Simone en namen we afscheid. We hebben veel gezien, gehoord en vooral ook veel geleerd vandaag. Moe maar voldaan zijn we weer naar huis gegaan. Dank je wel gemeente Nuenen voor deze topstage!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.